HEALTHY SEED CRACKERS

gluteeniton, laktoositon, vegaani // gluten-free, lactose-free, vegan

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on viime vuosina kasvattanut enenevissä määrin merkitystä elämässäni. Ruokavalio ja sen laadukkaat ainesosat ovat mielenkiintoinen aihe, josta janoan aina vain lisää tietoutta. Myönnän kateuteni heitä kohtaan, jotka ovat oppineet terveellisen ruokavalion salat jo nuoruudessaan ja kasvaneet tiiviisti siihen. Tässä, kuten monessa muussakin asiassa, olen hyvin pitkälti itseoppinut. Viime aikoina olen taas hieman hienosäätänyt ruokavaliotani ja pyrin välttämään maitoa, vehnää ja prosessoituja tuotteita. Hyviä rasvoja olen puolestaan lisännyt merkittävästi.

Olen aina arvostanut alusta asti itse valmistettua ruokaa ja toisaalta ruokakauppojen leipähyllyt ovat täynnä erilaisia lisäaineita sisältäviä leipälaatuja. Vaaleat leivät olen jättänyt pitkälti pois jo pari vuotta takaperin, mutta nyt halusin etsiä vaihtoehdon ruisleivälle. Lopputuloksena syntyivät herkulliset siemennäkkärit.


SIEMENNÄKKÄRIT


0,5 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
2 dl pellavansiemeniä
1 iso porkkana
ripaus mustapippuria
ripaus laadukasta suolaa



Laita siemenet likoamaan hyvissä ajoin, sillä liottaminen helpottaa siemenien sisältämien ravinteiden imeytymistä ruoansulatuksessa. Itse liotin niitä päivän ajan eli yhteensä noin 8 tuntia. Lisää loput ainekset. Mausteita, kuten timjamia, fenkolin- tai kuminansiemeniä, voi lisätä oman maun mukaan. Levitä seos melko paksusti ja tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle suola ja pippuri. Muista muotoilla näkkärit jo tässä vaiheessa esimerkiksi veitsen avulla. Paista 125 asteessa noin tunnin ajan. Mikäli suosit raakaruokaa, voit valmistaa siemennäkkärit myös kuivattamisen avulla. Kuivata tällöin näkkärit vain 50 asteisessa uunissa noin 18 tunnin ajan.


***

HEALTHY SEED CRACKERS


1/4 cup sesame seed
1/2 cup sunflower seeds
1 cup pumpkin seeds
1 cup flax seeds
1 large carrot
pinch of black pepper
pinch of quality salt



Soak the seeds overnight or at least 8 hours. Soaking improves the absorption of the nutrients contained in seeds. Add rest of the ingredients and mix well.  Thyme, fennel seeds or cumin seeds are a great extra here. Spread out the mixture on top to a baking paperlined oven tray as even as possible and thickly. Sprinkle with some black pepper and salt. Slice the mixture into crackers already at this point. Bake in 125C for about one hour.  If you prefer raw food, the seed crackers can be prepared by drying for 18 hours in 50C. Once removed from the oven slice them again into crackers. Enjoy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti